Coraz większa liczba osób, oprócz głównej pracy, podejmuje jeszcze dodatkowe aktywności zawodowe. Niejednokrotnie brakuje nam czasu aby przyrządzić pełnowartościowe posiłki, dopasowane do naszego stylu życia. W takim przypadku wiele osób decyduje się na jedzenie pudełkowe. Każdy może skorzystać z usług firm oferujących catering dietetyczny, który idealnie sprawdza się w przypadku osób z jednej strony nie mających czasu na robienie zakupów i gotowanie, z drugiej zaś chcących się zdrowo odżywiać.

Jedzenie pudełkowe – co warto wiedzieć?

Częste nadgodziny w połączeniu z zajęciami po pracy sprawiają, że trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Niestety nie zawsze znajdziemy w pobliżu restaurację serwującą jedzenie, które odpowiada naszym oczekiwaniom. Popularność cateringu dietetycznego więc systematycznie rośnie. Wynika to nie tylko z dużej oszczędności czasu, ale przede wszystkim z wysokiej jakości posiłków, które są zarówno apetyczne, jak i odpowiednio zbilansowane.

  • Jedzenie pudełkowe świetnie sprawdzi się również w przypadku osób z nietolerancją laktozy. Podczas wyboru konkretnej firmy warto wcześniej sprawdzić, czy ma ona w swojej ofercie wariant diety pozbawionej cukru mlecznego. O ile przygotowanie posiłków niezawierających laktozy nie jest bardzo czasochłonne, o tyle kompletowanie produktów i sprawdzanie ich składów już tak. Korzystając z profesjonalnej firmy oferującej catering pudełkowy mamy pewność, że w naszych posiłkach nie ma cukru mlecznego, który wpływa negatywnie na samopoczucie i zdrowie osób z jego nietolerancją.
  • Jedzenie pudełkowe jest dobrym wyborem również dla aktywnych osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Przygotowanie wegetariańskich posiłków nie jest zbyt skomplikowane, jednak niejednokrotnie bywa czasochłonne. Osoby, które po pracy uczęszczają na siłownię, zajęcia fitness lub trenują różnego rodzaju sport, nie zawsze mają czas na zakupy i gotowanie, dlatego catering jest dla nich komfortowym rozwiązaniem.
  • Coraz więcej osób cierpi także na nietolerancję glutenu, który występuje w wielu zbożach. W natłoku absorbujących zajęć, trudno znaleźć wystarczającą ilość wolnego czasu, aby przygotować smaczne posiłki niezawierające tego białka.

Jedzenie pudełkowe – zalety

Każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie na wartości odżywcze. Wynika to m.in. z wieku, wagi, płci, a przede wszystkim ze sposobu życia i rodzaju uprawianych aktywności fizycznych. Jedzenie pudełkowe jest polecane zarówno dla osób, które chcą zredukować tkankę tłuszczową, jak i dla tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową, lecz nie mają czasu, aby przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Korzystając z cateringu dietetycznego, każdy może indywidualnie dopasować do swoich potrzeb nie tylko liczbę kalorii, ale też stosunek makroskładników, czyli białka, tłuszczów i węglowodanów.

Kolejną zaletą jest możliwość swobodnej zmiany rodzaju diety i kaloryczności posiłków, wynikająca m.in. z zmiany trybu życia na mniej lub bardziej intensywny. Ważną kwestią jest różnorodność dań. Jedzenie pudełkowe jest nie tylko smaczne, ale również urozmaicone, dzięki czemu z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym osobom, które nie przepadają za monotonnymi posiłkami.